HPV Virüsü ve HPV Aşısı

Rahim Ağzı Kanseri

Rahim Ağzı Kanseri

Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanseri, vajina ile rahim arasındaki açıklık olan rahim ağzının herhangi bir yerinde görülen kanserdir.

Rahim ağzı kanseri nedir?

Rahim ağzı kanseri, rahim ağzınızın yüzeyinde başlayan kanserdir . Rahim ağzınızdaki hücreler kanser öncesi hücrelere dönüşmeye başladığında meydana gelir. HPV (insan papilloma virüsü) enfeksiyonu, rahim ağzı kanserinin neredeyse tüm vakalarına neden olur. HPV, cinsel temas yoluyla yayılan bir virüstür. Düzenli rahim ağzı kanseri taramaları ( Pap smear gibi ) yaptırarak ve HPV aşısı olarak rahim ağzı kanseri riskinizi azaltabilirsiniz .

Rahim ağzı kanseri, yayılmaya başlayana kadar genellikle belirti göstermez . Bu nedenle düzenli taramalar ve HPV aşısı çok önemlidir. Rahim ağzı kanseri, erken evrelerde bulunduğunda oldukça tedavi edilebilir. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, cerrahi, radyasyon terapisi , kemoterapi ve diğer kanser ilaçlarıyla tedavi edebilir.

Rahim ağzı kanserinin türleri

Serviksin iki ana kanser türü vardır:  skuamöz hücreli karsinomlar  ve  adenokarsinomlar . Serviks kanserlerinin yaklaşık %80 ila %90’ı skuamöz hücreli karsinomlar iken %10 ila %20’si adenokarsinomlardır. Ayrıca her iki türün bir karışımına da sahip olabilirsiniz.

Belirtiler ve Nedenler

Rahim ağzı kanserinin uyarı işaretleri nelerdir?

Servikal kanserin erken evreleri genellikle semptomlar içermez ve tespit edilmesi zordur. Servikal kanserin ilk belirtilerinin gelişmesi zaman alabilir.

Evre I rahim ağzı kanserinin belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  •  Ağır ve kötü kokulu olabilen sulu veya kanlı  vajinal akıntı .
  • Cinsel ilişkiden sonra, adet dönemleri arasında veya  menopozdan sonra vajinal kanama .
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ( disparoni ).

Kanser yakındaki dokulara veya organlara yayılmışsa, belirtiler şunları içerebilir:

  • İdrar yaparken zorlanma veya  ağrı , bazen idrarda kan görülmesi.
  • İshal , dışkılama sırasında rektumdan ağrı veya kanama.
  • Yorgunluk, kilo kaybı ve iştahsızlık.
  • Genel bir hastalık hissi.
  • Sırtınızda donuk ağrı veya bacaklarınızda şişlik.
  • Pelvik/ karın ağrısı .

Anormal kanama, alışılmadık vajinal akıntı veya açıklanamayan başka semptomlar yaşarsanız bir sağlık uzmanına başvurmalısınız.

Rahim ağzı kanserine ne sebep olur?

Çoğu rahim ağzı kanseri, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan HPV’den kaynaklanır  . HPV cinsel temas (anal, oral veya vajinal) yoluyla yayılır ve kansere yol açabilir. Çoğu insan hayatlarının bir noktasında HPV’ye yakalanır ve vücutları enfeksiyonla savaştığı için bunu fark etmez. Ancak vücudunuz enfeksiyonla savaşmazsa, rahim ağzınızdaki hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesine neden olabilir.

HPV ve rahim ağzı kanseri

100’den fazla HPV türü vardır ve bunlardan yaklaşık bir düzine kadarının kansere yol açtığı gösterilmiştir. Bu HPV türlerinin erken tespiti, rahim ağzı kanserini önlemede anahtardır. HPV aşısı, tüm rahim ağzı kanserlerinin %90’ına kadar neden olan HPV’ye karşı sizi koruyarak HPV enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabilir.

Rahim ağzı kanserine yakalanma riski kimlerdedir?

Çoğu durumda, servikal kanser için bilinen hiçbir risk faktörünüz olmayabilir. Diğer zamanlarda, bir veya daha fazla risk faktörünüz vardır. Kontrolünüzde olan bazı risk faktörleri şunlardır:

  • Tarama geçmişi : Düzenli aralıklarla Pap testi yaptırmamış olan kişilerin rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir (çünkü Pap testleri kanser öncesi hücreleri tespit edebilir).
  • HPV enfeksiyonu : Bazı HPV tipleri rahim ağzı kanserine neden olur. HPV riskinizi azaltmak, rahim ağzı kanseri riskinizi de azaltabilir.
  • Cinsel geçmiş : 18 yaşından önce cinsel ilişkiye girmiş olmak ve çok sayıda cinsel partneriniz olması HPV enfeksiyonuna yakalanma riskinizi artırabilir.
  • Sigara içmek : Sigara içmek rahim ağzı kanserine yakalanma riskinizi artırır.
  • HIV enfeksiyonu : HIV’li kişilerde rahim ağzı kanserine yakalanma riski ortalamanın üzerindedir.
  • Zayıf bağışıklık sistemi : Zayıf bağışıklık sistemi, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasını engeller.

Değiştiremeyeceğiniz veya kontrol edemeyeceğiniz bazı risk faktörleri vardır. Bunlar şunlardır:

  • DES (diethylstilbestrol) : DES,  düşükleri önlemek için insanlara verilen bir ilaçtır . Biyolojik ebeveyniniz DES aldıysa, rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığınız daha yüksek olabilir.
  • Aile öyküsü : Rahim ağzı kanserinin genetik bir bileşeni olabilir.

Rahim ağzı kanseri ne kadar süre fark edilmeden kalabilir?

Kanser öncesi hücre değişiklikleri yavaş ilerleyebilir, ancak kansere dönüştüğünde hızlı ilerleyebilir. Anormal hücre değişikliklerinin kansere dönüşmesi üç ila yedi yıl sürer. Pap testleri kanser öncesi hücre değişikliklerini kansere dönüşme şansı bulmadan önce tespit edebilir. Düzenli Pap testleri yaptırıyorsanız, rahim ağzı kanserinin fark edilmemesi olası değildir.

Rahim ağzı kanserinin komplikasyonları nelerdir?

Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi ve tedavisi, hastalığın yaşamı tehdit eden komplikasyonlarından kaçınmanın anahtarıdır. Bu nedenle düzenli Pap smear ve HPV testleri kritik öneme sahiptir.

Rahim ağzı kanserinin olası komplikasyonlarından bazıları şunlardır:

  • Ağrı : Kanser yayıldığında ağrılı olabilir.
  • Mesane ve bağırsak değişiklikleri : Rahim ağzı kanseri idrar yapma zorluğu gibi idrar sorunlarına neden olabilir. Ayrıca kabızlığa da neden olabilir .
  • Böbrek hasarı : Böbrek yetmezliği ileri evre serviks kanserinin bir komplikasyonudur.
  • Kan pıhtıları : Kanseriniz olduğunda kan “yapışkan” hale geldiğinden kan pıhtısı riskiniz artar. Bu, kan akışınızı yavaşlatabilir ve pıhtı oluşumuna yol açabilir.
  • Kanama : Kanseriniz bu organlara yayılırsa vajinanızdan, rektumunuzdan veya mesanenizden kanama yaşayabilirsiniz.
  • Doğurganlık veya gebelik zorlukları : Aldığınız tedaviye bağlı olarak, hamile kalma yeteneğinizi kaybedebilirsiniz. Kanser hücrelerini çıkarmak için serviksinizde yapılan ameliyat, gelecekteki gebeliklerde düşük yapma şansınızı da artırabilir.
  • Kanser tedavisinin yan etkileri : Kemoterapi, radyasyon ve diğer kanser tedavileri mide bulantısı, kusma , yorgunluk ve cinsel işlev bozukluğu gibi hoş olmayan yan etkilere neden olabilir .

Tanı ve Testler

Rahim ağzı kanseri nasıl teşhis edilir?

Rahim ağzı kanseri genellikle yavaş ve yıllar içinde gelişir. Kansere dönüşmeden önce, rahim ağzınızdaki hücreler birçok değişimden geçer. Rahim ağzınızdaki bir zamanlar normal olan hücreler düzensiz veya anormal görünmeye başlar. Bu anormal hücreler kaybolabilir, aynı kalabilir veya kanser hücrelerine dönüşebilir.

Pap testi ile düzenli serviks kanseri taramaları, serviks kanserinin çoğu vakasını tespit edebilir. Serviks kanseri taramasının amacı, serviksinizdeki hücre değişikliklerini kansere dönüşmeden önce tespit etmektir. Pap testi veya Pap smear, serviksinizdeki hücrelere mikroskop altında bakmayı içerir. Bu hücreler, kanser öncesi belirtileri veya diğer düzensizlikler açısından incelenir.

Pap’ınız anormal olarak geri dönerse, daha fazla test gereklidir. Bu , serviksinizin hücrelerini kansere neden olma olasılığı en yüksek olan HPV suşları açısından kontrol eden özel bir test olan HPV testini içerebilir.

Rahim ağzı kanserini teşhis etmek için testler

Taramalarınız anormal çıkarsa, sağlık uzmanınız serviks kanseri olduğunuzu doğrulamak için daha fazla test yapmak isteyecektir. Bunun ilk adımı genellikle kolposkopidir . Bir kolposkop serviksinizdeki hücreleri büyütür, böylece sağlık uzmanınız düzensiz hücreleri görebilir. Hücreler şüpheli veya sıra dışı görünüyorsa, serviks hücrelerinden bir örnek alır ve daha fazla test için bir laboratuvara gönderirler.

Rahim ağzınızdan doku örneği almak için aşağıdaki yöntemlerden herhangi birini kullanabilirler:

  • Punch biyopsi : Sağlık uzmanınız prekanseröz hücreleri kesmek için yuvarlak uçlu bir kesme aleti kullanır.
  • Endoservikal küretaj : Doktorunuzun küret adı verilen kaşık şeklindeki bir aletle serviksinizin iç yüzeyini kazımasını içeren bir işlemdir.
  • Döngülü elektrocerrahi eksizyon prosedürü (LEEP) : Sağlık uzmanınız anormal servikal dokuyu çıkarmak için elektrikli bir tel döngüsü kullanır.
  • Koni biyopsisi : Doktorunuz serviksinizden biraz daha büyük, koni şeklinde bir doku parçası çıkarır.

Bu testlerden elde edilen sonuçlar rahim ağzı kanserini doğrularsa, hastalığın yayılıp yayılmadığını ( metastaz yapıp yapmadığını ) belirlemek için daha ileri testler yapılacaktır. Bu testler şunları içerebilir:

  • Karaciğer ve böbrek fonksiyon çalışmaları .
  • Kan ve idrar testleri .
  •  Mesanenizin, rektumunuzun, bağırsaklarınızın ve akciğerlerinizin röntgenleri .
  • BT taramaları .
  • MR .

Bu testlerin sonuçları ayrıca sağlık uzmanınızın kanseri evrelemesine yardımcı olur. Rahim ağzı kanseri, Evre I’den (en az şiddetli) Evre IV’e (en şiddetli) kadar değişir. Evreleme, sağlık uzmanınızın en iyi tedavi planını belirlemesine yardımcı olur.

Rahim ağzı kanserinin evreleri nelerdir?

Servikal kanserin dört ana evresi vardır ve her evrede birkaç farklı alt evre bulunabilir. Servikal kanserin ana evreleri şunlardır:

  • Evre I : Kanser sadece serviksinizin boynunda bulunur. Servikal dokularınızın daha derin kısımlarına yayılmamıştır. 
  • Evre II : Kanser rahim ağzınızın ve rahminizin ötesine yayılmıştır   ancak henüz pelvik duvarınıza (kalçalarınız arasındaki vücut bölümünü kaplayan dokular) veya alt vajinanıza yayılmamıştır .
  • Evre III : Kanser vajinanızın alt kısmına yayılmıştır ve pelvik duvarınıza, üreterlere (böbreklerinizden mesanenize idrar taşıyan tüpler) ve yakındaki  lenf düğümlerine yayılmış olabilir.
  • Evre IV : Kanser mesanenize, rektumunuza veya kemikleriniz ya da akciğerleriniz gibi vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmıştır  .

Sağlık uzmanınız, rahim ağzı kanserinizin hangi evrede olduğunu ve bunun ne anlama geldiğini sizinle konuşacak en iyi kişidir.

Rahim ağzı kanseri nasıl görünür?

Servikal kanser hücreleri mikroskop altında normal veya sağlıklı hücrelere kıyasla farklı görünür. Bu değişiklikleri yalnızca bir patolog belirleyebilir. Servikal kanseri kendi başınıza göremez veya dokunamazsınız. Bir patolog servikal kanser hücrelerinin aşağıdaki özelliklerini fark edecektir:

  • Farklı boyut ve şekilde.
  • Yapı veya organizasyon kaybı.
  • Hücre içindeki sıvının artması.
  • Karanlık bir merkez.

Yönetim ve Tedavi

Rahim ağzı kanseri nasıl tedavi edilir?

Rahim ağzı kanseri tedavi ekibinde bir jinekolojik onkolog bulunur . Rahim ağzı kanseri tedavisi, hastalığın evresi, yaşınız ve genel sağlık durumunuz ve gelecekte çocuk isteyip istemediğiniz gibi birçok faktöre dayanır.

Rahim ağzı kanserinin tedavisi radyoterapi, kemoterapi, cerrahi, hedefli tedavi ve immünoterapidir.

Klinik deneyler başka bir tedavi seçeneğidir. Kanser için yeni tedavileri test etmek için kontrollü araştırma çalışmalarıdır. Bir klinik deneye katılmak isterseniz onkoloğunuzla görüşün.

Bazı insanlar kanser tedavilerini desteklemek için diyet, bitkiler, akupunktur ve diğer yöntemler gibi alternatif tedaviler kullanırlar. Kanser semptomlarını hafiflettiğini iddia eden alternatif yöntemler hakkında sağlık uzmanınızla görüşün. Bazıları yardımcı olabilir, ancak diğerleri zararlı olabilir.

Radyasyon

Radyasyon tedavisi, serviksinizdeki kanser hücrelerini öldürmek için enerji ışınları kullanır. İki tür radyasyon tedavisi vardır:

  • Harici ışın radyasyon tedavisi  (EBRT) : Vücudunuzun dışındaki bir makineden kansere yüksek güçlü radyasyon yönlendirilir.
  • Brakiterapi : Radyasyonu kanserin içine veya hemen yakınına verir.

Kemoterapi

Kemoterapi (kemoterapi), kanser hücrelerini öldürmek için damarlarınıza enjekte edilen veya ağız yoluyla alınan ilaçları kullanır. Kanınıza girer ve vücudunuzun herhangi bir yerindeki hücreleri öldürmek için etkilidir. Kemoterapi için kullanılan birkaç ilaç vardır ve bunlar birleştirilebilir. Kemoterapi genellikle döngüler halinde verilir. Döngünün uzunluğu ve kemoterapinin programı veya sıklığı, kullanılan ilaca ve kanserin vücudunuzdaki yerine bağlı olarak değişir.

Ameliyat

Rahim ağzı kanserini tedavi etmek için farklı cerrahi türleri kullanılır. Sağlık uzmanınız kanser erken evredeyken sadece kanserli dokuları çıkarabilir. Rahim ağzı kanseri için en yaygın cerrahi türlerinden bazıları şunlardır:

  • Lazer cerrahisi : Bu cerrahi yöntemde lazer ışını kullanılarak sadece kanser hücreleri yakılır.
  • Kriyocerrahi : Bu cerrahi yöntemde kanser hücreleri dondurularak yok edilir.
  • Histerektomi : Bu ameliyat, rahminizin ve serviksinizin çıkarılmasını içerir.
  • Trakelektomi : Bu işlemde serviks ve vajinanın üst kısmı çıkarılır ancak rahminiz alınmaz.
  • Pelvik ekzanterasyon : Bu, histerektomi ile aynıdır ancak kanserin yayıldığı yere bağlı olarak mesanenizi, vajinanızı, rektumunuzu ve kolonunuzun bir kısmını da içerir.

Bazı kişiler tedavilerin bir kombinasyonunu alabilir. Sağlık uzmanınız yayılmış veya geri dönmüş (tekrarlamış) kanseri tedavi etmek için radyasyon veya kemoterapi kullanabilir. Bazen sağlık uzmanınız ameliyattan önce veya sonra radyasyon ve kemoterapi kullanacaktır.

Hedefli terapi

Hedefli ilaç tedavisi, sağlıklı hücrelere zarar vermeden belirli kanser hücrelerini yok eder. Kanser hücrelerinin nasıl büyüdüğünü ve yayıldığını kontrol eden proteinleri hedef alarak çalışır. Bilim insanları kanser hücreleri hakkında daha fazla şey öğrendikçe, bu proteinleri yok eden daha iyi hedeflenmiş tedaviler tasarlayabilirler.

İmmünoterapi

İmmünoterapi,  bağışıklık sisteminizi kanser hücrelerini tanıması ve yok etmesi için uyarmak amacıyla ilaç kullanır. Kanser hücreleri, bağışıklık sisteminizden saklanmak için sağlıklıymış gibi davranır. İmmünoterapi, kanser hücrelerinin vücudunuzu sağlıklı bir hücre olduğunu düşünmesi için kandıramamaları amacıyla bu sinyalleri hedeflemeye yardımcı olur.

Rahim ağzı kanseri tamamen tedavi edilebilir mi?

Evet. Özellikle erken evrelerde yakalanırsa, oldukça tedavi edilebilir bir kanserdir. Sağlık hizmeti sağlayıcıları genellikle kaybolan bir kanseri tanımlamak için “remisyon” terimini kullanırlar. Ancak yine de geri gelebilir.

Evre 1 rahim ağzı kanserinde kemoterapiye ihtiyacınız var mı?

Hayır. Evre I serviks kanseri için kemoterapiye ihtiyacınız olmayabilir. Cerrahi genellikle sağlayıcınızın Evre 1 için önereceği ilk tedavidir. Ancak kemoterapinin de bir seçenek olduğu zamanlar vardır.

Rahim ağzı kanseri IV. evrede tedavi edilebilir mi?

Bu aşamada bir tedavi olasılığı düşüktür, ancak remisyon mümkündür. Evre IV, rahim ağzı kanserinin en ileri evresidir. Bu, kanser hücrelerinin vücudunuzdaki diğer organlara ve dokulara yayıldığı anlamına gelir. Sağlık uzmanınız yine de kanseri ortadan kaldırmak için en iyi yolları önerecektir. Radyasyon tedavisi, kemoterapi ve hedefli tedavi hala sizin için seçeneklerdir.

Önleme

Rahim ağzı kanseri önlenebilir mi?

Servikal kanseri önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Düzenli jinekolojik muayeneler yaptırmak ve Pap testleri yaptırmak servikal kanseri önlemeye yönelik atılacak en önemli adımlardır. Yapabileceğiniz diğer şeyler şunlardır:

  • HPV aşısını yaptırın (eğer uygunsanız).
  •  Cinsel ilişkiye girdiğinizde prezervatif veya diğer bariyer yöntemlerini kullanın  .
  • Cinsel partnerlerinizi sınırlayın.
  • Sigarayı ve tütün mamullerini kullanmayı bırakın.

Görünüm / Prognoz

Rahim ağzı kanserinin görünümü nedir?

Rahim ağzı kanseri ciddi bir hastalıktır, ancak özellikle erken evrelerde oldukça tedavi edilebilir. Eğer teşhis alırsanız, sağlığınız konusunda endişelenmeniz veya kanserin başınıza gelmesinden dolayı öfke duymanız normaldir. Kanserin geçmesini ve uzun ve tatmin edici bir hayat yaşamaya devam edebilmenizi istersiniz. Sağlık uzmanınıza hangi tedaviyi önerdiklerini sorun.

Kanser tedavisi zor olabilir ve hoş olmayan yan etkilere neden olabilir. Yardım için sevdiklerinize yaslanın. Kanser hastaları için destek grupları da, neler yaşadığınızı anlayacak birine ihtiyaç duyduğunuzda yardımcı olabilir.

Tedaviniz bittiğinde, sağlık uzmanınız kanserin geri gelmemesini sağlamak için sizi yakından takip etmek isteyecektir. Remisyona girseniz bile, muhtemelen beyninizin arka tarafında her zaman kanser olacak ve geri gelebileceğinden endişe duyacaksınız. Bu, kansere yakalanmanın normal bir tepkisidir. Duygularınızı bir danışman, yakın bir arkadaş veya sağlık uzmanıyla konuşmak faydalı olabilir.

Rahim ağzı kanserinde sağ kalım oranları nelerdir?

Servikal kanser için sağ kalım oranları çok iyidir, özellikle de sağlayıcınız hücreleri kanser öncesi seviyede (kanser hücrelerine dönüşmeden önce) yakaladığında. Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre, beş yıllık göreceli sağ kalım oranları şunlardır:

  • Eğer rahim ağzı kanseri yayılmamışsa, beş yıllık göreceli sağ kalım oranı %91’dir. Tüm rahim ağzı kanserlerinin neredeyse yarısı bu aşamada teşhis edilir.
  • Eğer rahim ağzı kanseri rahim ağzınızın dışına, yakındaki dokulara yayılmışsa, beş yıllık göreceli sağ kalım oranı %60’tır.
  • Rahim ağzı kanseri lenf düğümlerinize ve uzak organlarınıza yayılmışsa, beş yıllık göreceli sağ kalım oranı yaklaşık %19’dur.

Bu istatistikler sizin başınıza ne geleceğini kesin olarak tahmin etmez. Sağlık uzmanınız, sizin için benzersiz olan bakış açınızı tartışmak için en iyi kişidir.

Sağlık uzmanına ne zaman görünmeliyim?

Sizin için normal olmayan bir şey fark ederseniz bir sağlık uzmanına başvurmalısınız. Dikkat etmeniz gereken bazı şeyler şunlardır:

  • Adet dönemleri arasında veya menopozdan sonra kanama .
  • Sulu vajinal akıntı.
  • Pelvik ağrı veya cinsel ilişki sırasında ağrı.

Son Pap testinizin ne zaman olduğundan emin değilseniz sağlık uzmanınıza başvurun. Serviksinizdeki herhangi bir değişikliğin erken yakalanmasını sağlamak için sizi düzenli bir programa alabilirler.

HPV Aşısı
Enfeksiyona maruz kalmanız durumunda HPV'yi önlemenin güvenli ve etkili bir yoludur.

HPV enfeksiyonunu teşhis etmek için hangi testler yapılabilir?

Bir sağlık uzmanı genellikle genital siğilleri sadece bakarak teşhis edebilir. HPV’nin yüksek riskli formları semptomlara neden olmaz; bu, muhtemelen rutin bir Pap smear veya HPV testi yoluyla bir enfeksiyon hakkında bilgi edineceğiniz anlamına gelir.

WeCreativez WhatsApp Support
Merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve randevu oluşturabilirsiniz.
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?